Go Back   Modifiye Tuning Forum Modifiyeli Arabalar Modifiyeli Otomobil resimleri Program Oyun Download > ***ETC Temel Otomobil Tekniği*** > ilk Yardim Bilgisi ve Sağlık Bilgileri

ilk Yardim Bilgisi ve Sağlık Bilgileri Genellikle otomobil kazaları ile ilgili bilgilendirme ve ilkyardım hakkında bilgi sahibi olmak için açılmış bir forum.

ETC Ad

Ehliyetiniz var mı? Anket
Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bacak kırıklarında ilkyardım müdahalesi nasıl yapılır? ETC ilk Yardim Bilgisi ve Sağlık Bilgileri 0 22-11-2008 09:56 PM
Şoka giren kişiye ilkyardım nasıl yapılır? ETC ilk Yardim Bilgisi ve Sağlık Bilgileri 0 22-11-2008 10:10 AM
Şöförler kaza anında anlaşamazsa ne yapmalıdırlar? ETC Otomobil Hakkinda ve Kaza Aninda Yapilmasi Gerekenler 0 17-11-2008 07:54 PM
Şok nedir-Şok anında nasıl davranılır-Şok durumunda ilk yardım ETC ilk Yardim Bilgisi ve Sağlık Bilgileri 0 03-11-2008 07:42 PM
Kaza yerinde ilkyardım ortamının hazırlanması ETC ilk Yardim Bilgisi ve Sağlık Bilgileri 0 28-10-2008 02:46 PM

Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler Stil
Alt 19-11-2008
ETC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ETC Status: Offline
İbrahim DURSUN

Otomobiliniz: Evolution
Tecrübe Puanı: 10
ETC is on a distinguished road
ETC - MSN üzeri Mesaj gönder
Lightbulb Kaza anında ilkyardım ilkkontroller nasıl yapılır?

Kaza anında öncelikle gerekli olan önlem kendi sağlığınızı garantiye almalısınız. Kendi canınızın tehlikeye düştüğünü anladığınız anda müdahale yapmamalısınız, bu en önemli özelliktir. Kazazedemizin yanına geliyoruz ve sesleniyoruz. "Beni duyuyormusun, neyin var?, ne oldu?" gibi baktınız hiçbir cevap gelmedi size, o zaman kazazedenizin yanına çöküyorsunuz, çünkü belkide sadece uyuyor olabilir. Kazazedeye gelip dokunuyorsunuz, beni duyuyormusun diye, hayır sizi duymuyor ise hemen 112 ye haber veriyorsunuz, 112 yi arayarak gelişi güzel konuşmuyoruz ve bulunduğumuz yerin, mekanın adresini seri bir şekilde ve uzatmadan vermeye çalışmalıyız.

İlk değerlendirmenizde geldiniz dokundunuz baktınız cevap yok o zaman diyorsunuz ki acaba herhangi bir cisim yumuş olabilir mi? Ağız içine bakıyorsunuz solunumunu kontrol ediyosunuz, herhangi bir şey yok, belkide havayolu tıkanması olabilir. Başı kötü bir pozisyonda durduğu için soluk borusu kapanmış olabilir. O zaman ilk yapılacak şey kazazedenin boyun yaralanmadığını düşünüyorsak, olduğunu düşünüyorsak kesinlikle boyun bölgesini hareket ettirmememiz gerekir. Bir elimiz başta bir elimiz çenede alt çeneyi 90 derece hizalayacak şekilde yukarı kaldırıyoruz ve hava yolunu açıyoruz, ondan sonra bak, dinle, hisset yapıyoruz, bir el göğüs üzerinde yanağımızla kazazedenin soluğunu hissetmeye çalışıyoruz. Kulağımızla da nefes sesini duymaya çalışıyoruz. Baktık herhangi birşey yok 10 saniye süreyle dinledik hiçbirşey olmadığını düşünüyorsak temel yaşam desteğimize başvuruyoruz.

Temel yaşam desteğinden sonra kazazedeyi stabil duruma yani normal durumuna getirebiliyorsak eğer kazazedemizi iyileştirme pozisyonuna yani yan çeviriyoruz ve kusmuğunun yada solunum yolunun yeniden tıkanmasını engellemeye çalışıyoruz. Hastayı solunum ve dolaşım yönünden değerlendirdik herhangi bir problem yoksa o zaman ikincil değerlendirmeye geçiyoruz yani baştan aşağı hastayı muayene ediyoruz. Baş bölgesine bakıyoruz, boyun bölgesine bakıyoruz göğüste yaralanmaları var mı? kontrol ediyoruz muayene ediyoruz, kollara, eklemlere bakıyoruz hareket ettiriyoruz herhangi bir sıkıntısı var mı? Göz bebeklerini kulak içini, ağız içini bütün kazazedenin tepeden tırnağa durumunu kontrol ederek yaralımızın hakkında bilgi edinmeye çalışıyoruz.

Bookmarks

Etiketler
kaza anında ilk kontroller, kaza anında ilkyardım

Seçenekler
Stil