İlkyardım eğitiminde neler öğretilir? İlkyardım dersi verirken neler anlatılır?
İlkyardım eğitimlerinde çeşitli konulara değiniyoruz, İlyardım nedir, amacı, nasıl yapılması gerekir bunlar konuşuluyor. Temel yaşam desteği büyüklerde, çocuklarda, bebeklerde nasıl yapılır bunlar konuşulur. Suni solunum nasıl yapılır, kalp masajı nasıl yapılır, soluk yoluna cisim kaçtığında nasıl müdahale yapılır bunları konuşuyoruz. Kanamalar, kırıklar, yaralanmalara müdahaleleri konuşuyoruz, birtakım medikal hastalıklara örneğin; astıma, kalp krizine, şeker hastasına nasıl yaklaşılması, neler yapılmalı bunları konuşuyoruz.
Hastaları nasıl taşımalıyız ya da nasıl taşımamamız gerekiyor, araçların içerisinden yaralıyı nasıl çıkarmamız gerektiğini gibi bir takım temel ilkyardım konularına değiniyoruz. Paramedikliğe gelince aslında ilkyardım eğitimi alan insanlar paramedik olmuyorlar, ilkyardım eğitimi alan insanlar sadece ilkyardımcı oluyorlar, paramedik olabilmek için iki yıl süreyle, liseden sonra 2 yıl süreyle bir üniversite eğitimi almak gerekiyor ve üniversiteyi bitirdikten sonra sağlık kuruluşlarında çalışmaya başlayabiliyorlar ve bunlar ambulanslarda ilk müdahaleyi yapan sağlık personeli olarak oldukçada iyi bir görev yapıyorlar.
|